فهرست مطالب:
مقدمه
هدف و دامنهی کاربرد
مراجع الزامی
اصطلاحات و تعاریف
ابزارهای تولید
آیین کار
پیوست الف (آگاهیدهنده): نمونههای محصولات ورشوسازی بروجرد
پیوست ب (آگاهیدهنده): نمونههای نقوش رایج ورشوسازی بروجرد
پیوست پ (آگاهیدهنده): نمونههای نقوش بومی پیشنهادی برای ورشوسازی بروجرد
معرفی ورشوسازی بروجرد، هدف و دامنهی کاربرد استاندارد:
ورشوسازی بروجرد، یکی از شاخههای صنایع دستی فلزی ایران است. در این هنر-صنعت با استفاده از آلیاژ ورشو (نقرۀ نیکل یا نقرۀ آلمانی) محصولات و ظروف گوناگونِ کاربردی و تزیینی ساخته میشود. ورشو، آلیاژی است که از ترکیب فلزات روی، نیکل و مس با نسبتهای گوناگون ساخته میشود.
ورشوسازی در دوران ناصرالدینشاه قاجار، ازطریق مرادوده با کشور لهستان به ایران وارد شد و نام ورشو از روی پایتحت لهستان بر روی این آلیاژ ماندگار شده است. در اواخر دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی، ورشوسازی در شهرهای بروجرد و دزفول به اوج خود رسید.
ورشوسازی بروجرد با بیش از یک قرن سابقه و با برخورداری از شهرت جهانی، شاخصترین صنایعدستی این ناحیه به شمار میرود. این هنر-صنعت، علاوه بر بروجرد در شهر دزفول نیز رایج شد و در اصفهان و زنجان نیز به دلیل برخورداری از صنایع فلزی گوناگون، به صورت بسیار محدود و احیاناً سفارشی و ازمایشی، ردپایی از انجام این نوع فلزکاری دیده میشود.
ورشوسازی بروجرد از نظر تنوع و اشکال محصولات، برخی از تکنیکهای تولید، قلمزنی، ابزارها و نقوش و طرحهای مورد استفاده دارای ویژگیهای منحصربه فرد و همچنین دارای تفاوت آشکار با ورشوسازی سایر مناطق می باشد.
هدف از تدوین این استاندارد، تعیین ویژگیهای ابزارهای تولید، و تعیین روش و راهنمای تولید محصولات در ورشوسازی بروجرد است.
این استاندارد برای ورشوسازی بروجرد کاربرد دارد.
این استاندارد برای سایر رشتههای صنایع دستی فلزی ایران کاربرد ندارد.